Jeroen over de betekenis van zijn werk

Vrachtwagenchauffeur via Olympia

Jeroen - 38 jaar

"Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Maar van de laatste vier jaar zat ik er twee thuis met rugklachten. Vreselijk. Ik moest dus heel ander werk zoeken. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf. De eerste weken kreeg ik zo’n oude bak met bijna een miljoen kilometer op de teller. Ik hoopte op een Scania. Toen ze zagen dat ik goed reed, kreeg ik de nieuwste wagen die ze hadden! Zodra ik even tijd heb sta ik hem te poetsen: voor mezelf en ook omdat het goed overkomt bij klanten. Ik geniet van de vrijheid die ik heb, van de afwisseling en de uitdagingen. Ik kom overal."

"Nu rijd ik asfalt. Ik laat mijn vriendin zien welk stuk ik ongeveer heb helpen leggen en dan weet je dat iedereen hier weer veilig rijdt en dat hun auto langer mee gaat."

"Eind van de middag krijg ik op mijn telefoon de routes van de volgende dag. Tijd is geld in de transport, dus moet je creatief zijn. Niet alleen hoe je komt aanrijden in bijvoorbeeld een bouwplaats midden in het centrum, maar ook of je er met zo’n grote wagen kunt draaien en parkeren. Ik denk daar graag vooraf al over na. Dan bel ik de uitvoerder: 'Kunnen jullie alvast een stuk afzetten, zodat ik er morgen makkelijk achteruit in kan draaien? Want als er auto's staan kom ik er niet in.' "

OLY image 109 760

"Vroeger was ik ’s avonds kapot. Nu kom ik thuis met energie."

"De ene dag rijd ik gebroken puin als ondergrond van een nieuw bedrijvenpand, een volgende dag zand. Dan moet ik bovenop een dijk anderhalve kilometer achteruit rijden om goed uit te komen. Of ik rijd op een helling van 25 procent met een lading van vijftig ton. Dat zijn mooie uitdagingen. Nu rijd ik al wekenlang asfalt. Daar luistert de hechting van het asfalt nauw en moet je meteen na je voorganger lossen. Dus wacht ik soms anderhalf uur in een rij van 48 wagens tot ik aan de beurt ben. Als ik er een paar maanden later weer overheen rijd, dan laat ik mijn vriendin zien welk stuk ik ongeveer heb helpen leggen en dan weet je dat iedereen hier weer veilig rijdt en dat hun auto langer mee gaat.”

“Heel wat anders dan een hele dag klimmen en klauteren in de steigerbouw, waarna je ’s avond kapot bent. Nu kom ik met energie thuis."

OLY image 215 760

Wat Talje doet, doet ertoe

“Ik kan goed luisteren en ga aan de slag met wat mensen inbrengen. Mensen waarderen dat. Als ik twee keer iemand ergens over hoor, denk ik dat iets beter kan en formeer ik een groepje.”

Meer over Talje

Ga met ons in gesprek

Enthousiast geworden? Ga met ons in gesprek over de betekenis van werk voor jou.

Olympia neemt privacy en gegevensbescherming zeer serieus. Lees hier meer over in ons privacystatement.